Welke buitendoek combinaties zijn mogelijk?

Veel collega yurtverkopers bieden diverse typen 'vrachtwagenzeil' aan: inderdaad makkelijk schoon te maken, weinig werk aan impregneren, lang houdbaar en waterdicht. Maar met 1 groot nadeel: het is ook dampdicht. Vocht in de yurt zal er dus nooit doorheen kunnen diffunderen en dit zult u pas merken als het te laat is: het vilt begint klam te worden (dat merkt u niet...) en zal op den duur de typische schapengeur gaan afgeven. Als vervolgens de grijze vlekken (schimmel...) op het binnendoek verschijnen, weet u dat het te laat is. U bent een keer 2 weken weg, het dakvensterdoek waait op door de regen en als u terug komt is het leed geleden. Daarom bieden wij onderstaande 3 opties aan:


Voor een zomerseizoen is deze combinatie van doeken een goede keus:

Dik wit canvasdoek buitenkant impregneren met More for Yurts regendoek Impregnatie

https://www.moreforyurts.nl/a-57151695/onderhouds-produkten/impregnatie-middel-voor-more-for-yurts-regendoek/#description

en hier overheen een canvas sierdoek (binnenkant impregneren met Ultramar canvas- en katoenprotector en de buitenkant met Ultramar Zonnescherm & Markies protector UV bestendig).


Als de yurt jaarrond staat is deze combinatie van doeken een goede keus:

Dik wit canvasdoek (binnen- en buitenkant impregneren met Ultramar canvas en katoen protector),

en hier overheen een canvas sierdoek ( binnenkant impregneren met Ultramar canvas- en katoenprotector en de buitenkant met Ultramar Zonnescherm- & Markiesprotector UV bestendig).


Voor wonen in de yurt:

Polytex Pro membraam folie (winddicht/waterdicht en damp-open),

hier op een dik wit canvasdoek,

en hier overheen een canvas sierdoek (binnenkant impregneren met ultramar canvas- en katoenprotector en de buitenkant met Ultramar Zonnescherm- & Markiesprotector UV bestendig)Welk impregnatiemiddel moet ik gebruiken?

Voor het echte canvas (legercanvas) kunt u het beste Ultramar canvas- en katoenprotector gebruiken.

Voor polycanvas als het niet de toplaag is  kunt u Ultramar Sprayhood- & Tentprotector gebruiken.

Voor polycanvas en andere synthetische doeken die als toplaag worden gebruikt kunt u Ultramar Zonnescherm- & Markiesprotector UV proof gebruiken.     Hoe kan ik de yurt opslaan?

Voor het opslaan van de yurt is het zeer belangrijk dat alle delen heel goed droog zijn. Bij de aanschaf van de yurt ontvangt u de doeken in speciale grote tassen. Hierin kunt u de yurt ook opslaan. Zorg dan wel voor de zekerheid ervoor dat u tegen motten, muizen en ander ongedierte maatregelen neemt. Een vorstvrije opslag is aan te bevelen. Leg de houten delen niet rechtstreeks op de grond (of rechtop tegen de muur), maar leg er altijd iets onder zodat er geen insecten onder kunnen huizen en er lucht langs kan komen.Wat voor vloer heb ik nodig?

In Mongolie kunnen in de zomer de temperaturen aardig oplopen. Dan wil men nog wel eens de yurt opbouwen zonder vloer om afkoeling door de bodem te hebben. In Europa willen sommige mensen contact met de aarde houden en daarom geen bodemplaat maken. Dan is het belangrijk om de grond een decimeter op te hogen. Doe dit voor het opbouwen van de yurt en maak deze cirkel liefst een meter groter dan de yurt zelf. Door zand i.p.v. klei te gebruiken beperk je later ook het vocht optrekkend vermogen. Een extra greppeltje (met afvoer!) om de yurt is tevens aan te bevelen. Houdt er dan wel rekening mee dat  de ondergrond van een yurt die rechtstreeks op de bodem staat en waar geen waterdichte laag in ligt altijd vocht zal verdampen waardoor je helaas wel risico kan lopen op teveel vocht in de yurt. Goed luchten of stoken is dan nodig. Daarom adviseren wij altijd om tenminste een laag plastic neer te leggen. Bespaar hier niet op! Zonde om een mooie yurt te kopen en dan te bezuinigen op de laatste paar muntjes. Vijverfolie is veel steviger dan dun afdekfolie uit de bouwmarkt. Zorg er ook in ieder geval voor dat de wanden op folie (met hieronder bakstenen/stoeptegels) staan en er geen vocht in kan optrekken.

Maak bij voorkeur een verhoogde bodem, bijvoorbeeld door een stenen/betonnen verhoging of door een houten vloer. Een geïsoleerde vloer is vooral van belang als je de yurt ook in de winter comfortabel wilt blijven gebruiken. Start bijvoorbeeld met een aantal stoeptegels, leg hierop geïmpregneerde of geteerde balken. Schroef hier betonplexplaten op, vervolgens hardschuimisolatie en underlayment. Nadat de yurt helemaal staat kun je er dan een afwerking van laminaat, tapijt of kleden op leggen. Doordat het doek van de yurt ademend is, hoef je de vloer niet luchtig (lees: tochtig) te maken om vocht af te voeren!Welk onderhoud heeft mijn yurt nodig?

Een yurt heeft net als een huis onderhoud nodig. En dat begint al bij het opbouwen.

Vocht: Door te zorgen dat er geen vocht via de grond in de yurt kan komen en door te zorgen dat de wanden onderaan niet nat kunnen worden is de belangrijkste stap al gezet. Bedank ook bij de aanschaf al of je de yurt jaarrond gaat gebruiken of alleen in de zomer de yurt opzet, lees hiervoor het bovenstaande artikel 'welke buitendoek combinaties zijn mogelijk'. Welke doekcombinaties je ook neemt, er zal altijd in een yurt vocht ontstaan. Door het uitademen van de mensen, door stoom van het water koken, enz. Dit vocht moet actief afgevoerd worden, en dat doe je door te stoken.

Hout: Koop je een ongeverfde en ongelakte yurt? Zet deze dan eerst minimaal 2 keer in de lijnzaadolie. Koop je een yurt die alleen gelakt is? Dan doe je er goed aan om deze vooraf met DD-lak (2-componenten, UV-bestendig) voor te behandelen. Zo zorg je er voor dat het hout minder snel grijs uitslaat. Daarna blijft het jaarlijks onderhoud beperkt: controleer jaarlijks of er in het hout van de kroon, palen, stokken, deur of ramen geen scheurtjes of naden ontstaan: indien nodig kun je ze met houtvulmiddel opvullen, afschuren en opnieuw lakken. Let vooral ook op de buitenzijde van de kroon die dag en nacht aan weer en wind is blootgesteld. Bij de wanden en de dakstokken zal het jaarlijks onderhoud beperkt blijven tot het afnemen met een vochtige doek van de dakstokken en het afborstelen van de wanden. Controleer bij de wanden of er knopen zijn losgegaan. Heb je geen geitenleren knoopjes meer, dan kun je er synthetisch touw voor nemen waarvan je na het knopenleggen de puntjes met een aansteker kort afbrandt. Ze zien er daarna identiek uit als de originele knoopjes. Controleer goed de onderkanten van de wanden: hebben deze te lijden gehad van vocht, dan moeten ze goed in de verf gezet worden. Maar los dan gelijk ook de oorzaak van het vocht op!

Doeken: het is een klus, maar wel belangrijk: jaarlijks het buitendoek, het vilt en het binnendoek verwijderen en schoonmaken. Het buitendoek kan gewoon gewassen worden in een grote wasmachine. Wij raden je aan om al bij de aanschaf van de yurt een tweede buitendoek mee te bestellen. Zo kun je met het wisselen van de seizoenen ook de kleur van je yurt mee  laten veranderen, en hoef je bij het wassen en drogen niet te wachten tot de allermooiste dag van het jaar omdat het doek na het wassen direct weer terug op de yurt moet. Ook kun je dan op een moment dat het jou goed uit komt het buitendoek goed impregneren aan de binnen- en buitenkant. Kijk hiervoor in onze webwinkel voor de beste materialen. De buitenzijde behandelen met het wat duurdere UV-bestendige impregneermiddel is echt geen overbodige luxe, want stof en impregneermiddel lossen door de UV in het zonlicht anders langzaam op. Hang het vilt ruim uit, jaarlijks luchten is ook een goed moment om te controleren op kleine gaatjes e.d. Het binnendoek wordt in de loop van een jaar wat stoffig: wassen in een grote wasmachine is goed mogelijk bij lage temperatuur. Ook hierbij kan het fijn zijn om een tweede doek (met andere decoratiekleur?) op voorraad te hebben. Zo wordt de jaarlijkse schoonmaak ook een fijn moment om de yurt weer van frisse kleur te voorzien!

 

 

contact

Bel voor een woonkwaliteit yurt +31 (0) 6 45484803

Of mail naar : moreforyurts@ziggo.nl

 

Taalkeuze

ideal
bancontact

Impregneermiddelen

Welk impregnatie middel moet ik gebruiken?

 

 

 

© 2014 - 2020 More for Yurts | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel